5 tips en tricks voor het worden van een betere Dj

Tip 1: Een Dj kent zijn muziek

Neem de tijd om je muziekcollectie grondig te verkennen en te begrijpen. Dit is een eerste zeer goede tip die wij u meegeven voor een goede Dj te worden. Zie dat je niet alleen de hits kent maar ook de diepere tracks in de genres. Het is zeer belangrijk dat je de structuur van de nummers kent. Hier bedoelen we mee dat je de opbouw en de overgangen goed bestudeert. Dit helpt je bij het maken van soepele overgangen en het houden van consistente energie op de dansvloer.

Tip 2: Regelmatig blijven oefenen

De gouden tip bij veel hobby’s is “Oefen baart kunst” en dat is zeker van toepassing hier. Neem dus regelmatig de tijd om te mixen en te experimenteren met verschillende technieken. Je moet werken aan je overgangen, timing en beatmatching. Dat zal je helpen om naadloze en professionele klinkende sets te draaien.

Tip 3: Leer je apparatuur kennen

Je kan uiteraard met heel veel verschillende mengpanelen, koptelefoons, of andere apparaten draaien dus het is opperst belangrijk dat je deze heel goed kent. Je moet elke functies en elke knopje begrijpen. Als je dit niet begrijpt kan heel je avond slecht aflopen en dat wilt niemand natuurlijk. Elke Dj heeft een aparte unieke stijl. Daarom moet jij ook veel experimenteren met allerlei technieken en knoppen die op jouw mengpaneel staan. Zo maak je jouw eigen stijl.

Hier vind je een goede tutorial voor je nummers te laten overlopen: https://www.youtube.com/watch?v=nKgN1rkOt2U

Tip 4: Wees flexibel

Vanaf dat je een reservatie hebt van iemand die jouw wilt boeken moet je zo snel mogelijk te weten komen welk publiek er gaat rondlopen in de zaal. Zo kan je jouw set aanpassen aan hun. Je gaat bijvoorbeeld niet Nederlandse rap draaien op ene feestje van 80 jarige mensen. Het is dus zeer belangrijk dat je jouw publiek kent. Flexibiliteit is dus zeker nodig als DJ zijnde. Je moet flexibel zijn in de nummers die je gaat draaien omdat er altijd mensen komen voor een aanvraagje van een nummer.

Kijk maar naar de inzichten van mijn experts: https://mydj.be/inzichten-van-een-expert/

Als Dj moet je ook altijd op de hoogte blijven van de nieuwe hits en trends rondt muziek en genres. Zodat je deze kan toepassen in jouw sets. Het blijft wel belangrijk dat je jouw eigen stijl in blijft verwerken. Een goed mix van bekende en minder bekende muziek kan het verschil maken voor het feestje waar je moet draaien.

Tip 5: Werk aan je podiumprésence

Deze tip is misschien nog niet voor iedereen bedoelt maar het kan zeker en vast van pas komen. De muziek alleen doet er niet toe het is ook op wie de mensen kijken natuurlijk. Als er iemand staat die niet blij is en totaal geen emoties toont gaat het publiek ook niet blij staan dansen. Je moet veel enthousiasme tonen en probeer interactie te maken met je publiek.

Het is ook zeer belangrijk dat je timing goed zit. Als je een nieuw nummer wilt aankondigen of je wilt aftellen naar de drop dan moet je ervoor zorgen dat je deze dan wel onder de knie hebt.

Dj met artiest
Scroll naar boven